Zeci de bucureșteni ajung la medic din cauza mușcăturilor de căpușe. Cum să te ferești de bolile grave transmise de căpușă

0
1266
Pixabay

Zeci de bucureșteni ajung zilnic la medic de la începutul verii, după ce au fost mușcați de căpușă. Doar la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș ajung în medie, zilnic, circa zece persoane spune Adrian Marinescu, directorul medical al spitalului.

Medicul explică și ce trebuie făcut în cazul mușcăturilor de căpușă și cum putem evita să ne infectăm cu paraziții pe care îi pot transmite acestea.

”La noi ajung în jur de 10 persoane în fiecare zi, dar cu siguranță sunt mult mai multe, deoarece sunt persoane care nu vin la spital sau merg la medicul de familie, la cabinetele medicale. Acum este logic ca începând cu primăvara și o parte din vară să avem aceste mușcături fiindcă oamenii interacționează, merg în zonele verzi, păduri, parcuri”, a declarat pentru HotNews.ro Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș.

Ce trebuie să facem dacă ne mușcă o căpușă

Medicul Adrian Marinescu spune că este foarte important să depistăm căpușa imediat, astfel că, mai ales în cazul copiilor, este bine să îi verificăm cu atenție de fiecare dată când se întorc din parc sau de la locul de joacă.

  • ”În primul rând trebuie să identificăm cât putem de repede căpușa, și mai ales pentru copii, partea de observare, când vin din parc, de la locul de joacă, este foarte importantă.
  • Pot fi în orice zonă, inclusiv pe scap sau între degete și trebuie să fim atenți. În al doilea rând trebuie scoase imediat, iar dacă nu ne descurcăm, trebuie să mergem la cel mai apropiat cabinet medical să ne ajute să scoatem căpușa în întregime.
  • Tot acolo vom primi și o profilaxie cu antibiotic în așa fel încât riscul să fie cât mai mic pentru dezvoltarea complicațiilor”, a explicat medicul.

Acesta spune că trebuie să ne păstrăm calmul deoarece nu toate mușcăturile de căpușă sunt periculoase. Doar 5% din cei care fac borelioză (boala Lime) fac forme grave.

”De cele mai multe ori căpușele nu ne fac nimic, discuția cu borelioza (boala Lime) este pentru un anumit procent. Și în plus, pentru cei care fac infecția, dintre aceștia, cei mai mulți fac forme ușoare, care se rezolvă de la sine. Procentul celor care fac complicații este mic, undeva la 5% dintre cei care fac infecția”, a explicat Adrian Marinescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.