Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a intervenit, marți, în scandalul legat de cele 4 spitale care au ieşit din administrarea Sectorului 1.
„Haideți să clarificăm, că s-au spus multe lucruri inexacte. Să clarificăm chestiunea juridică. Istoria este așa. În 2002, Guvernul a dat ordonanță prin care a dat spitale către autorități locale. În 2004, a venit Parlamentul și a spus că sunt exceptate spitalele clinice și cele universitare care trebuie administrate de minister.
„Aceste 4 spitale de care vorbim (Floreasca, Grigore Alexandrescu, de Urgenţe Olftamologice şi de Mari Arşi – n.red.) nu sunt în această listă. Ce a făcut Consiliul Sectorului 1 a făcut o chestiune firească și legitimă. Aveau obligația să dea din 2004 în administrarea spitalelor și le-a dat acum în 2021. E o chestiune perfect juridică și legitimă„, a continuat edilul.
Nicușor Dan: Ne subordonam strategiei Ministerului Sănătății
„Din punct de vedere juridic, minicipalitatea nu a fost niciodată în discuția asta. Aceste spitale sunt la Ministerul Sănătății. Ministerul Sănătății trebuie să stabilească o strategie despre ce face cu aceste toate spitale. Ele sunt în managemnetul medical al Ministerului Sănătății, iar clădirile sunt în administrarea spitalelor.
Eu am spus că noi putem, dar bineînțeles că ne subordonam strategiei pe care Ministerul Sănătății o are, pentru că un spital de urgență deservește pacienți dintr-o rază mai mare decât dintr-un singur oraș. Ne subordonam strategiei Ministerului Sănătății. În ipoteza în care el consideră potrivit că noi să le administrăm, atunci o să avem și o solicitare de bani. Chiar dacă clădirea nu este în administrarea Consiliului Local al sectorului, asta nu împiedică Consiliul Local să contribuie cu bani la finanţarea acelui spital. E permis de lege”, a încheiat Nicușor Dan.