Alte cinci creșe pot fi construite cu finanțare prin PNRR de la Ministerul Dezvoltării

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor publice și Administrației, a semnat cinci noi contracte de finanțare, în valoare totală de 68.940.976 lei, pentru construcția unor creșe moderne și prietenoase cu mediul.

”Acestea li se alătură celor 113 creșe ale căror contracte au fost semnate până în prezent, cu finanțare europeană, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, și celor 60 aprobate din bugetul național”, a precizat ministrul.

  • Două creșe vor fi construite în municipiul București, Sectorul 6, iar alte trei creșe mici vor fi construite, după proiectul tip al ministerului, în localitatea Praid – Harghita, Finiș – Bihor și în orașul Agnita – Sibiu.

În 2021, Ministerul Dezvoltării a demarat un program ambițios de construire de creșe noi. Prin PNRR, Ministerul Dezvoltării finanțează construcția a 124 de creșe, prin care se vor crea 7.450 de noi locuri pentru copii în creșele de stat. Finanțarea construcției este acordată integral din fonduri europene și vizează inclusiv racordarea la utilități, autoritățile locale punând la dispoziție doar terenul.

Creșele vor fi construite conform unui proiect tip, elaborat de Ministerul Dezvoltării, care vine în ajutorul autorităților publice locale, și va diminua semnificativ timpul necesar construcției.

Clădirile vor avea săli de joacă, dormitoare, sală pentru festivități, bucătărie și spălătorie proprii, cabinet medical, spații administrative și spațiu de joacă amplu, în aer liber. Creșele nZEB (near-Zero Energy Building) vor fi dotate cu panouri solare și fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie și apă caldă din surse regenerabile, iar anvelopa clădirii va fi foarte bine izolată termic.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati