Ce spune Nicușor Dan despre scandalul spitalelor din Sectorul 1

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a intervenit, marți, în scandalul legat de cele 4 spitale care au ieşit din administrarea Sectorului 1.

„Haideți să clarificăm, că s-au spus multe lucruri inexacte. Să clarificăm chestiunea juridică. Istoria este așa. În 2002, Guvernul a dat ordonanță prin care a dat spitale către autorități locale. În 2004, a venit Parlamentul și a spus că sunt exceptate spitalele clinice și cele universitare care trebuie administrate de minister.

În 2004, a venit Guvernul și a zis că aceste spitale trebuie să fie administrate de ele însele. În 2008, a venit iar Guvernul cu o ordonanță în care a spus că pe de o parte spitalele din București care nu sunt speciale –  clinice, universitare şi de urgenţă – vin de la sectoare la București, unele veniseră deja. Aşa s-a format ASSMB-ul. Pe de altă parte, pe spitale clinice universitare de urgență Guvernul va hotărî pe care dintre ele le dă și care nu”, a spus primarul.
Edilul a adăugat că o astfel de hotărâre de guvern a apărut în 2010 și s-a făcut o lista cu unitățile administrate de autoritățile locale.

„Aceste 4 spitale de care vorbim (Floreasca, Grigore Alexandrescu, de Urgenţe Olftamologice şi de Mari Arşi – n.red.) nu sunt în această listă. Ce a făcut Consiliul Sectorului 1 a făcut o chestiune firească și legitimă. Aveau obligația să dea din 2004 în administrarea spitalelor și le-a dat acum în 2021. E o chestiune perfect juridică și legitimă„, a continuat edilul.

Nicușor Dan: Ne subordonam strategiei Ministerului Sănătății

Nicușor Dan a fost întrebat de ce Primăria Capitalei nu preia aceste unităţi medicale.

Din punct de vedere juridic, minicipalitatea nu a fost niciodată în discuția asta. Aceste spitale sunt la Ministerul Sănătății. Ministerul Sănătății trebuie să stabilească o strategie despre ce face cu aceste toate spitale. Ele sunt în managemnetul medical al Ministerului Sănătății, iar clădirile sunt în administrarea spitalelor.

Eu am spus că noi putem, dar bineînțeles că ne subordonam strategiei pe care Ministerul Sănătății o are, pentru că un spital de urgență deservește pacienți dintr-o rază mai mare decât dintr-un singur oraș. Ne subordonam strategiei Ministerului Sănătății. În ipoteza în care el consideră potrivit că noi să le administrăm, atunci o să avem și o solicitare de bani. Chiar dacă clădirea nu este în administrarea Consiliului Local al sectorului, asta nu împiedică Consiliul Local să contribuie cu bani la finanţarea acelui spital. E permis de lege”, a încheiat Nicușor Dan.

Scandalul a pornit după ce Clotilde Armand a anunțat, la începutul lunii februarie „transmiterea din administrarea Consiliului Local al Sectorului 1 a terenurilor și clădirilor aferente a 4 spitale în administrarea Primăriei Municipiului București”. Apoi, Gabriela Firea a intervenit susținând că acest lucru este„ilegal și abuziv”, iar consilierii PSD cereau abrogarea hotărârii de Consiliu.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati