Conferința internațională „Femeile parlamentare din România și promovarea egalității de gen ca angajament național”, marți, la Senat – VIDEO

Senatul, la inițiativa președintelui interimar Alina-Ștefania Gorghiu, va organiza marți, 1 noiembrie, Conferința internațională „Femeile parlamentare din România și promovarea egalității de gen ca angajament național”, desfășurată sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Klaus Iohannis.

Evenimentul urmărește să constituie un for de dezbateri aplicate, convergent la nivel național și european, care să capaciteze potențialul femeilor din Parlamentul României, deopotrivă de la putere și din opoziție, asigurând participarea deplină și eficientă, precum și egalitatea de șanse la ocuparea posturilor de conducere la nivel de leadership în sfera politică, economică și publică. Totodată, conferința vizează identificarea unor mecanisme legislative care să conducă la eliminarea tuturor formelor de violență împotriva femeilor, în sferele publice și private, inclusiv a traficului, exploatării sexuale și a altor tipuri de exploatare.

Structurată pe patru sesiuni de prezentări și dezbateri, conferința va aborda următoarele teme de interes: situația egalității de gen în România, programe și politici publice europene în domeniu, accesul femeilor în poziții de conducere, discriminarea, violența domestică, sexismul sistemic și eficiența cotelor de gen în promovarea unei reprezentări echitabile a femeilor în politică.

De asemenea, discuțiile se vor concentra asupra modalităților concrete prin care poate fi îmbunătățită legislația actuală privind promovarea egalității de șanse și eliminarea tuturor formelor de discriminare bazate pe criteriul de sex în sectorul public și privat.

Cu prilejul conferinței va fi lansată Platforma femeilor parlamentare din România, legislatura 2020 – 2024, care are scopul de a oferi femeilor alese în Parlament o voce unitară, în vederea multiplicării demersurilor singulare, adoptării unei abordări curajoase a problematicii de gen și identificării celor mai bune soluții pentru problemele femeilor din România, dincolo de orice afiliere politică.

Această Platformă constituită la nivelul legislativului român este cu atât mai necesară cu cât, în țara noastră, reprezentarea politică a femeilor este departe de a fi satisfăcătoare: doar 17% în Parlament și 9% în Guvern, în timp ce în UE media femeilor în parlamentele naţionale este de 39,5%.

La nivelul Parlamentului European există un proiect de reformă a Actului electoral al Uniunii Europene care prevede introducerea de cote pentru a asigura egalitatea de gen.

Senatul României susține Planul de Acțiune privind Egalitatea de Gen și s-a angajat să facă pași importanți în asigurarea echilibrului de gen la nivelul leadership-ului politic. În acest sens, conferința are ca obiectiv promovarea inițiativei legislative privind introducerea unei cote minime de 33% pentru reprezentarea femeilor și bărbaților în Parlament, recent adoptată de Senat, a celei care prevede introducerea unei cote de 30% la alegerile locale și în consiliile de administrație, precum și a inițiativei privind finanțarea partidelor politice în funcție de numărul de femei și tineri pe listele electorale.

La eveniment vor participa personalități politice marcante din România și Uniunea Europeană, ambasadori și șefi de misiuni acreditați la București, precum și experți naționali și internaționali.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati