De ce s-au apucat brusc românii să cumpere apartamente în Bucureşti

Record la vânzările de apartamente din Bucureşti. Capitala a înregistrat cele mai multe achiziţii imobiliare din ultimii 15 ani la sfârşitul anului trecut. Iată ce se ascunde în spatele acestor cifre surprinzătoare, potrivit observatornews.ro.

Suntem o ţară de proprietari şi putem spune asta când vedem cifrele: statisticile arată că 95% dintre români au case pe numele lor, aşa că România rămâne ţara campioană la acest capitol, în Europa. Iar dorința de a deveni proprietari rămâne în continuare puternică şi chiar s-a accentuat la finalul anului trecut.

Vânzări record de apartamente

Principala explicaţie este modificarea legislaţiei fiscale. Viitorii proprietari s-au grăbit astfel să cumpere o locuinţă înainte de 1 ianuarie 2024, moment în care cota minimă de TVA a crescut cu 4 procente pentru locuinţele cu o valoare de până în 120.000 de euro.

Aşa că în Bucureşti, în decembrie anul trecut s-au vândut peste 9.000 de locuinţe, adică o creştere cu aproape 38% faţă de ianuarie anul acesta. Şi în toate celelalte mari oraşe, numărul proprietarilor este destul de ridicat. Aproape 70% dintre locuitorii cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani trăiesc într-o casă cumpărată de ei, arată datele Eurostat.

Avem un interes mare pentru achiziţii de locuinţe, însă mulţi sunt cu ochii şi pe chirii. 13% dintre românii din aceeaşi categorie de vârstă sunt chiriaşi, iar 18% chiar împart apartamentul cu părinţii sau prietenii. Motivul? Au locuri de muncă flexibile, aşa că nu vor să se lege de o proprietate.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati