EXCLUSIV / Radu Nicolescu, inginer electronist și tânăr politician – despre probleme și soluții în domeniul IT

România ocupă penultimul loc din Europa la numărul de specialiști IT, raportat la populația lucrătoare, a atras atenția Radu Nicolescu, specialist IT și tânăr politician.

  • ”Evaluată la 6% din PIB și cu potential de creștere a contribuției la 9% până în 2020, industria IT din România este considerată o ”cloșcă cu puii de aur”, deși a fost constant desconsiderată de guvernarea PSD.

România se plasează mult sub media europeană, având doar 2% din angajati specialiști în IT&C, aproape jumatate față de media europeană de 3,7%.”, a avertizat Nicolescu.

Mai mult decât atât, tânărul politician a precizat că ”dezvoltarea industriei IT din România este legată organic de educație, este direct dependentă de numărul și de pregătirea absolvenților de profil.Avem o asimetrie între nevoile din piață, oferta universităților și absolvenții de profil tehnic. Lipsa acută de capital uman înalt calificat frânează dezvoltarea industriei românești de software.”

”Datele din studiile de specialitate privind sistemul educațional confirmă faptul că exista o corelație foarte puternică între capacitatea sistemului de învățământ și creșterea industriei – Sectorul IT&C absoarbe integral toți absolvenții facultăților de profil, și, suplimentar, și absolventi din facultățile cu profil asemănător (matematică, fizica etc.).”, a mai detaliat Radu Nicolescu.

Nicolescu: Carența de resurse umane duce la un deficit de minim 2.000 de persoane anual.

Secretarul General Adjunct al PNL București a arătat că tocmai – diferența mare dintre media europeană poate fi privită și ca o oportunitate, un pontențial neexploatat suficient al României –  Iar o soluție pentru a compensa lipsa de personal din instituțiile de învățământ este colaborarea cu industria de profil.

Acesta a recomandat – Creșterea numărului de locuri disponibile în facultățile de profil cu 15%-20% anual, ar fi una dintre măsurile care ar scoate sistemul de educație din inerție. Orice măsură luată azi, își produce efectele peste 4 ani, dacă intervenția  are loc în învățământul superior și 8 ani, pentru sistemul liceeal. Este urgent să intervenim cât mai curând, pentru ca oportunitatea să nu se irosească.

Creșterea treptată este necesară astfel încât sistemul de educație să se poată adapta acestei creșteri.

Soluții pentru acoperirea deficitului de specialiști IT

”În acest sens, companiile vin cu propriile soluții la această problemă, și dezvoltă o varietate de programe de stagii, burse, trainninguri, școli de vară, competiții de codare, cursuri practice în universitățile tehnice, menite să pregătească viitori angajați. Aceste eforturi ale industriei în domeniul educației pot fi coagulate în initiative comune.

De asemenea, derularea unui program susținut de campanii de promovare a României și de recrutare prin colaborarea industriei cu instituțiile publice (MAE, Ministerul Muncii, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, MCSI etc.).

  • Efortul individual al companiilor trebuie să fie dublat de sprijinul instituțiilor statului. Este nevoie de intervenția strategică în sistemul de învățământ superior, prin suplimentarea locurilor în facultățile tehnice.”, au fost soluțiile din domeniul IT pe care Radu Nicolescu, secretar General Adjunct al PNL București, le-a recomandat.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati