Firea: Cea mai mare sumă din buget – alocată pentru proiectele de infrastructură

Cea mai mare sumă – aprox. 518 milioane euro – este alocată pentru proiectele de infrastructură menite să fluidizeze traficul, pentru continuarea programului de înnoire a parcului auto al STB cu mijloace de transport nepoluante, subvenţia pentru transportul public, dar şi pentru proiecte care vizează combaterea poluării din Capitală, a anunţat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

De asemenea, aprox. 100 de milioane de euro alocăm anul acesta domeniului sănătăţii, prioritare fiind construcţia Spitalului Metropolitan, continuarea investiţiilor, modernizarea şi dotarea, atât a celor 19 spitale aflate în administrarea Primăriei Capitalei, cât şi a celor peste 600 de cabinete şcolare, pentru achiziţia de apartamente destinate personalului medical, dar şi pentru proiectele derulate de ASSMB.

Alte 45 de milioane de euro sunt destinate domeniului consolidărilor, 115 milioane de euro pentru proiectele din domeniul asistenţei sociale, iar pentru serviciile publice precum termoficare, iluminat public, apă şi canalizare, alocăm 223 milioane euro”.

Edilul Bucureştiului a prezentat marţi proiectele prioritare cuprinse în bugetul Primăriei Capitalei pentru anul 2020.

„Priorităţile Primăriei Capitalei pentru anul 2020 se reflectă clar în proiectul de buget care se află în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Capitalei, timp de 15 zile, de vineri, 23 ianuarie”, a precizat Gabriela Firea.

Defalcat, sumele se alocă astfel:

  1. Fluidizarea traficului şi combaterea poluării

Modernizarea infrastructurii rutiere (poduri, pasaje, supralărgiri, reabilitare sistem rutier, semaforizare – 119,3 mil euro)

– Splaiul Independenţei – Ciurel – Autostrada Bucureşti – Piteşti. Tronsonul 1A – Nodul rutier Virtuţii va fi finalizat în primăvara acestui an. Buget estimativ alocat – aprox. 34 mil euro (inclusiv valoarea exproprierilor pentru tronsonul 1B Virtuţii – Uverturii).

-Supralărgire Fabrica de Glucoză: La finele lunii decembrie 2019 a fost redat circulaţiei traficul rutier şi pietonal pe o bandă rutieră nouă, în vederea descongestionării traficului din zonă si limitării disconfortului creat. Termenul de finalizare este în primăvara acestui an. Buget  alocat aprox. 8,5 mil euro.

-Pasaj Dna Ghica: În primăvara anului 2019 s-a semnat contractul pentru proiectare şi execuţie. În prezent se execută lucrări de relocare/protejare reţele edilitare. Buget alocat – aprox. 15,8 mil euro

-Prelungirea Ghencea Domneşti şi Supralărgire Bd Ghencea şi Str. Braşov şi Terminal tramvai 41: s-au finalizat lucrările de demolare pe tronsonul str. Braşov – Râul Doamnei. Au început deja lucrările de execuţie a infrastructurii rutiere şi, concomitent, de relocare a reţelelor edilitare. Buget alocat – aproximativ 10 mil. euro

-Pasaj Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu: Lucrările sunt executate în proporţie de 95%. Finalizarea proiectului este condiţionată de încheierea lucrărilor Transelectrica şi Enel pentru supraînălţarea liniilor de înalta tensiune (estimare martie 2020). Buget  alocat – aprox. 4,3 mil. euro

-Continuarea lucrărilor de modernizare şi consolidare Pasaj denivelat Pod Grant. Sensul de mers dinspre Turda-Crângaşi va fi finalizat în aprilie 2020- 4,4 mil euro.

Realizare parcare de tip park&ride de la intersecţia Pantelimon-Vergului – 17,5 milioane euro – realizarea unui nod intermodal care cuprinde: buclă întoarcere tramvai, peroane, sală aşteptare, zonă food, zonă maxi taxi, culoar până la viitoarea staţie de metrou şi pasaj pietonal care va înlocui trecerile de pietoni. Parcarea va fi finalizată în vara acestui an şi va avea 420 locuri.

– Reabilitare sistem rutier şi linii de tramvai-Bd Aerogării: Buget alocat – aprox 1 mil euro

De asemenea, se vor demara proceduri pentru atribuirea contractelor de reabilitare şi consolidare pentru Pod Fundeni, Pod Opera şi Pasaj Unirii.

Alte proiecte vizează:

– modernizare linie de tramvai bd Vasile Milea – aprox. 2 milioane euro (proiect POR)

– Reabilitare şi reparaţii sistem rutier – 11 milioane euro  (Reparaţii locale la degradări ale carosabilului produse în timp pe  străzile aflate în administrare)

– Modernizare instalaţii semaforizare şi integrare în BTMS – 4,6 milioane euro.

– Întreţinere instalaţii semaforizare (service şi reparaţii) – 3.9     milioane euro.

– Lucrări semnalizare rutieră – 2.3 milioane euro.

“Am finalizat studiile de fezabilitate şi suntem în diferite etape de realizare a proiectelor tehnice pentru Pasajele Andronache şi Petricani şi pentru etapa a-II-a a proiectului Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu. De asemenea, începem studiile de fezabilitate pentru Supralărgire Bucureşti-Măgurele pana la Centură şi pentru etapele II şi III ale Diametralei Nord-Sud”, a precizat primarul general.

Achiziţii mijloace de transport în comun – 165,7 milioane euro

În ceea ce priveşte modernizarea mijloacelor de transport în comun, pentru anul acesta se alocă suma de 165,7 milioane euro:

– achiziţionare 130 de autobuze hibrid – aprox. 49 milioane de euro. Stadiu: contract în derulare, perioada de livrare în intervalul martie-noiembrie 2020.

– achiziţionare 100 troleibuze – suma prevăzută în buget este de 531.000 de euro, pentru că vorbim despre o procedură de licitaţie în derulare, iar livrarea acestora se va face etapizat. Suma pentru întreg contractul este de 53,5 milioane euro;

– achiziţionare 100 de autobuze electrice – 13,6 milioane euro – ceea ce reprezintă o parte din suma necesară pentru achiziţia acestora, pentru că vor fi livrate etapizat.

De asemenea se află în derulare procedura de licitaţie pentru:

– achiziţie de 100 de tramvaie şi modernizare linii de tramvai – 46,8 milioane euro (8 linii de tramvai proiect prin POR)

– achiziţionare 400 autobuze EURO 6 – 53 de milioane de euro suma rămasă de achitat. Stadiu: Contractul a fost finalizat în 2019.

– Acord cadru achiziţie adăposturi modulare pentru staţii de troleibuz şi staţii de autobuz – suma prevăzută în buget este de 2,8 milioane euro, procedură de achiziţie în derulare.

Gabriela Firea a mai anunţat că a demarat procedurile pentru extinderea proiectului autobuzul şcolar la mai multe unităţi de învăţământ, urmând să fie achiziţionate 300 de autobuze şcolare.

„De asemenea, vom mai achiziţiona 6 autobuze turistice Double Decker noi, pentru că autobuzele actuale sunt închiriate”, a adăugat Gabriela Firea.

Pentru protecţia mediului, respectiv măsuri pentru combaterea poluării, se alocă suma de 63 milioane de euro.

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati