Fonduri noi și promisiuni pentru școli și licee în Sectorul 5

Consilierii locali ai Sectorului 5 au aprobat suplimentarea fondurilor pentru mai multe proiecte aprobate în anii anteriori. Acestea vizează reabilitarea și extinderea anumitor unități de învățământ, printre care și Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” sau Școala Gimnazială „I.G. Duca”.

Școala din clădirea de birouri. 9 milioane de euro în plus pentru „I.G. Duca”

Valoarea totală a lucrărilor de intervenție la Școala Gimnazială „I. G. Duca” a fost aproape dublată, ajungând la circa o sută milioane de lei, potrivit unei hotărâri luate de Consiliul Local al Sectorului 5. Dacă inițial costul investiției depășea 11 milioane de euro, acum acesta este de aproape 20 de milioane de euro. Clădirea școlii are o vechime de nouă decenii, fiind încadrată în clasa a II-a de risc seismic.

Din acest motiv, se discută despre reabilitarea și consolidarea școlii de ani buni. Potrivit celei mai recente hotărâri, durata necesară realizării lucrărilor este de 28 luni, dintre care patru pentru proiectare.

Proiectul prevede desființarea terenului de sport existent și demolarea parțială a imobilului. Tronsonul B va fi dărâmat complet, pe când tronsonul A doar parțial. Ulterior, vor fi executate lucrări de consolidare și reabilitare a construcției rămase. Pe lângă actualizarea indicatorilor tehnico-economici, consilierii au aprobat și solicitarea acordului Primăriei Generale pentru începerea lucrărilor de demolare. Strict pentru aceste lucrări, este prevăzută o sumă suplimentară de 4 milioane de lei.

În loc, se propune construirea unui corp nou de școală cu regim de înălțime D+P+1+2r. Acesta va cuprinde 18 săli de clasă, grupuri sanitare (inclusiv pentru persoanele cu dizabilități) și vestiare pentru sala de sport.

În plus, va fi construită o sală de sport nouă, cu o suprafață de 482 metri pătrați.

Încă de la începutul acestui an școlar, elevii școlii au fost relocați timp de doi ani într-o clădire de birouri, din cauza lipsei de spațiu, transmitea Ziarul Financiar în septembrie 2023.

„Noi vechi promisiuni” pentru elevii liceului Bolintineanu

Liceul Teoretic Dimitrie Bolintineanu ar putea avea, în sfârșit, mult așteptatul bazin de înot, promis de pe vremea fostului primar, Marian Vanghelie. Investiția ar costa circa două milioane de euro, potrivit proiectului de hotărâre aprobat de consilierii locali.

Baza sportivă a liceului a fost dărâmată încă din 2004. La acea vreme, edilul promitea „ceva deosebit” în schimb: „un complex sportiv cu bazin olimpic internațional, sală de sport, sală de festivități”, relata Adevărul în acea perioadă.

Promisiunea bazinului a fost „dezgropată” și în timpul mandatului actualului deputat PSD, Daniel Florea. Deși Primăria a reușit să cumpere terenul, acesta a rămas pustiu. De-a lungul anilor, au existat tot felul de discuții și propuneri, însă fără a se concretiza nimic, potrivit declarațiilor din 2022 ale lui Mihai Pincu, directorul liceului.

În plus, o nouă grădiniță ar putea fi construită în curtea liceului. Clădirea va avea două corpuri, iar costurile lucrărilor depășesc 74 milioane de lei. Și acest proiect a fost anunțat încă din 2022 de actualul prefect, Rareș Hopincă, fost City Manager Sector 5, potrivit B365.ro.

Reabilitarea Școlii 135

Proiectul pentru reabilitarea „Școlii Gimnaziale nr. 135” a revenit pe masa consilierilor locali, după ce o hotărâre în acest sens a fost luată și în 2018. Dacă în urmă cu șase ani, costurile estimate erau de 7,6 milioane de lei, în prezent, costurile s-au dublat, ajungând la circa 15,5 milioane de lei.

Prin hotărârea din 2018, Primăria Sectorului 5 a preluat documentația de avizare a lucrărilor de intervenție (D.A.L.I.) pentru reabilitarea și extinderea unității de învățământ. Un an mai târziu, a fost semnat contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor.

Atât în 2020, cât și în 2021, consilierii locali au votat actualizarea indicatorilor tehnico-economici, astfel încât noua valoarea a proiectului tehnic de execuție depășea cu peste 50% valoarea prevăzută de D.A.L.I., motiv pentru care rezilierea contractului a fost necesară.

Sala de sport prevăzută în proiect a fost inaugurată în octombrie 2022, însă școala nu a mai fost reabilitată.

11 milioane de euro pentru Grădinița nr. 33

Clădirea grădiniței va fi reabilitată și extinsă, potrivit unei alte hotărâri a Consiliului Local. Proiectul presupune supraetajarea corpurilor C1 și C2 și construirea de noi spații, printre care „săli de grupă, grupuri sanitare, bucătărie și spații de joacă”, astfel încât noul imobil să poată găzdui mai mulți copii. Valoarea investiției se ridică la 56,6 milioane de lei.

Demolarea Grădiniței 245

Și copiii din Grădinița nr. 245 au fost relocați, nu într-o clădire de birouri, ci în incinta Școlii Gimnaziale nr. 136. În martie 2023, Consiliul Local a decis demolarea clădirii, însă de-abia în ședința de vineri, 16 februarie, a fost aprobată și solicitarea acordului Primăriei Municipiului București.

Contractul pentru reabilitarea clădirii a fost semnat încă din 2019, însă din cauza „neconcordanțelor dintre proiectul tehnic și realitatea din teren”, o nouă expertiză tehnică a fost necesară. Pe baza acestei expertize, s-a luat decizia demolării imobilului actual și construirea unei clădiri noi cu o capacitate mai mare. Lucrările pentru demolare sunt estimate la 938.705 lei (TVA inclus) și ar trebui să fie finalizate în patru luni.

sursa: Buletin de Bucuresti

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati