Inspectorii sanitari vor merge în control la Spitalul Gomoiu, după ce unei fetiţe i s-ar fi ars corneea/ Asistentul implicat a demisionat

0
1026

Inspectorii sanitari vor efectua un control la Spitalul de Copii „Victor Gomoiu”, după ce unei fetiţe i s-ar fi ars corneea în urma expunerii la raze ultraviolete, a precizat, luni, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, citat de Agerpres.ro.

  • Spitalul a dat detalii despre incident şi a anunţat că face o anchetă administrativă, iar asistentul implicat a demisionat. 

„Va merge Inspecţia sanitară de stat şi eventual putem să trimitem şi reprezentanţi ai Corpului de control. Înţeleg că este o anchetă administrativă. Am primit o informare din partea conducerii acestei unităţi, care precizează faptul că într-o cameră în care funcţiona o lampă cu ultraviolete un adult şi un copil au stat timp de 45 de minute. Rămâne să avem informaţii referitoare la starea lor de sănătate”, a spus ministrul într-o conferinţă de presă.

El a afirmat că există o procedură standard în ceea ce priveşte echipamentele cu utraviolete.

„Există echipamente care folosesc ultraviolete într-un sistem închis, care doar vehiculează aerul, acolo nu este nicio problemă. Pot funcţiona cu persone în încăpere. Restul echipamentelor nu funcţionează cu persoană în încăpere. Nu îţi trebuie o foarte mare specializare să ştii că atunci când în încăpere este o lampă de ultraviolete trebuie oprită atunci când persoanele pătrund în încăpere”, a arătat Alexandru Rafila.

Asistentul implicat a demisionat

Spitalul a dat detalii despre incident şi a anunţat că face o anchetă administrativă, iar asistentul implicat a demisionat.

„Pacienta minoră, în vârstă de un an şi jumătate, s-a prezentat la Camera de Gardă a spitalului însoţită de tatăl său, prezentând simptome respiratorii. În urma testelor rapide a fost depistată infecţia cu virus respirator sinciţial, ceea ce a impus ca atât copilul, cât şi tatăl, să fie izolaţi în spaţiul special destinat pacienţilor care prezintă acest tip de infecţie. După finalizarea consultaţiei, pacienta a primit din partea medicului recomandare de tratament la domiciliu. Precizăm faptul că, în timpul examinării, medicul de gardă a constatat că lampa UV era în funcţiune şi a procedat la închiderea acesteia. În urma anchetei interne derulată ulterior a reieşit faptul că pacienta minoră şi părintele însoţitor au fost expuşi accidental la lampa UV timp de 45 minute, suferind arsuri corneene care au necesitat îngrijiri medicale”, au transmis reprezentanţii spitalului, potrivit News.ro.

De asemenea, unitatea medicală anunţă că a demarat o ancheta internă.

Sâmbătă, la ora 12:45, familia a fost contactată direct de către directorul medical Spitalului Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu, care a exprimat regretul pentru producerea incidentului şi s-a interesat despre starea de sănătate a fetiţei și a tatălui acesteia, „oferind tot sprijinul medical pe care spitalul îl poate furniza”.

„În acest moment, în cadrul unităţii sanitare este în desfăşurare ancheta administrativă, asistentul medical implicat depunându-şi demisia în urma incidentului. De asemenea, pe perioada anchetei administrative, infirmiera implicată în incident va mai activa într-o zonă în care au acces pacienţii. Apreciem că este vorba despre un incident absolut regretabil, care este însă izolat şi nu caracterizează sub nicio formă activitatea medicală desfăşurată în mod curent de personalul din cadrul Spitalului Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu, Conducerea unităţii sanitare menţine un contact permanent cu părinţii pacientei, evoluţia stării de sănătate fiind bună până în acest moment”, precizează reprezentanţii unităţii sanitare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.