Ioana Mihăilă: S-au ridicat toate restricţiile brusc, fără un plan pentru protejarea celor vulnerabili

Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătăţii (USR) atrage atenția că s-au ridicat toate restricţiile brusc, fără un plan pentru protejarea celor vulnerabili. ”Ministrul Sănătăţii este solidar cu nişte măsuri luate fără cap”, a declarat Mihăilă, la RFI.

Ioana Mihăilă critică ridicarea bruscă a tuturor restricţiilor legate de pandemia de Covid-19. Ea afirmă că unele dintre măsuri puteau fi ridicate mai demult, fără impact epidemiologic major, dar altele trebuiau menţinute.

”Pe de o parte, înţeleg că populaţia e obosită, înţeleg că există anumite sectoare care au avut de suferit în tot acest timp, mă refer mai ales la sectorul HoReCa şi că trebuie să relaxăm o parte din restricţii. Unele puteau fi relaxate încă de o bună bucată de vreme, vorbim de exemplu de purtarea măştii în exterior, renunţarea la purtarea măştii în exterior nu ar fi presupus un risc epidemiologic foarte mare. Dar atunci când politicienii iau decizii pe baza sondajelor şi atunci când ministrul Sănătăţii spune că nu are un răspuns concret la întrebarea de ce s-au ridicat brusc toate restricţiile, trebuie să ne punem totuşi câteva întrebări”, a transmis Mihăilă.

”S-au ridicat toate restricţiile brusc, fără un plan pentru protejarea celor vulnerabili”

Aceasta susţine că ”cei care vor avea de suferit sunt cei care au avut de suferit de la bun început în această pandemie şi mai ales ne referim la populaţia vulnerabilă, ne referim la vârstnici, ne referim la persoanele care au şi alte boli şi care încă se infectează şi care încă umplu secţiile de Terapie Intensivă destinate pacienţilor Covid şi care încă mor”.

”Noi nu avem în momentul acesta un instrument legal, prin care să ne putem proteja de exemplu pacienţii cu comorbidităţi, care stau în sălile de aşteptare ale spitalelor, avem doar recomandări (…). Deci s-au ridicat toate restricţiile brusc, fără un plan pentru protejarea celor vulnerabili”, a mai declarat Mihăilă.

”Ministrul Sănătăţii este solidar cu nişte măsuri luate fără cap”

Fostul ministru USR al Sănătăţii crede că „e o lipsă de curaj a politicienilor români, le e frică să-şi asume nişte măsuri, care pentru o parte a populaţiei sunt nepopulare, cu riscul de a afecta şi de a avea în continuare un număr mare de decese”.

Ioana Mihăilă îl critică pe actualul ministru al Sănătăţii: „Domnul Rafila era foarte vocal şi foarte verbal în Opoziţie, când susţinea verbal măsuri cu impact epidemiologic, iar tot verbal a fost şi când a venit la Ministerul Sănătăţii şi când a evocat faptul că sănătatea şi măsurile luate de experţi vor fi cele care vor fi promovate la nivelul Ministerului Sănătăţii, iar acum este solidar cu nişte măsuri luate fără cap„.

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati