Legile care permit amânarea plății ratelor și a utilităților, adoptate. Firea: Iată contribuția concretă a colegilor noștri parlamentar. Judecați singuri

Gabriela Firea, edilul Bucureștiului, laudă măsurile inițiate de PSD ”în această perioadă grea pentru toată lumea”, care prevăd suspendarea plății ratelor bancare, amânarea plății utilităților și o indemnizație de somaj tehnic de 75%.

”Implicarea face diferența. Pe lângă măsurile concrete pe care le-am luat atât eu, cât și colegii mei din administrațiile locale, pentru dotarea spitalelor, asigurarea cazării și hranei pentru cei veniți din străinătate și necesită carantină, sprijin pentru persoanele vulnerabile, iată contribuția concretă a colegilor noștri parlamentari, pentru depășirea crizei sociale și economice provocată de pandemie. Măsuri inițiate de PSD și votate de toate forțele politice cu excepția PNL. Judecați singuri”, a scris Firea pe pagina de Facebook.

Potrivit primarului general al Capitalei, persoanele fizice câștigă amânarea rambursării împrumuturilor fără niciun cost, amânarea plății utilităților pentru 3 luni și o indemnizație pentru şomaj de 75% din salariul de bază, în timp ce firmele vor avea avantaje precum: amânarea rambursării creditelor, amânarea plății CAS, la cerere, pentru 3 luni începând cu martie, dar și un sprijin pentru menținerea angajaților, prin acordarea unei indemnizații de șomaj de 75% din salariu, de durata stării de urgență, rapid, fără birocratie.

beatrice-tudor firea

1) Suspendarea plății ratelor bancare pentru persoane fizice și firme, până la sfârșitul anului 2020, fără dobânzi și fără penalități.

2) Amânarea plății utilităților pentru 3 luni (apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV, cu excepția serviciilor de voce și date mobile)

3) Amânarea, pentru 3 luni, a plății de către firmele afectate a plății CAS și a contribuției asiguratorii pentru muncă. Fără dobânzi și fără penalități. Posibilitatea de eșalonare pe 12 luni a restanțelor.

4) Indemnizația de șomaj, plătită de stat pentru toți angajații trimiși în șomaj tehnic, în cuantum de 75% din salariu, pe toată perioada stării de urgență, ușor de obținut. Angajatorul depune electronic cererea pentru acordarea indemnizațiilor. Firmele beneficiare nu pot face concedieri pe o perioadă de 12 luni de la intrarea in vigoare a legii.

Ce câștigă oamenii, concret

1) Amânarea rambursării împrumuturilor fără niciun cost. Ratele de capital, dobânzile și comisioanele se suspendă, la cererea debitorului, cu până la 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020, prin prelungirea corespunzătoare a maturității creditului, fără costuri suplimentare.

2) Amânarea plății utilităților pentru 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi: apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV, cu excepția serviciilor de voce și date mobile. Amânarea se face la cererea persoanei fizice, afectată direct sau indirect de măsurile impuse prin starea de urgență

3) Indemnizație pentru şomaj de 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut pe toată durata menţinerii stării de asediu sau stării de urgenţă, după caz. Beneficiază toți salariații afectaţi de activitatea redusă sau întreruptă, care au contractul individual de muncă suspendat.

Ce câștigă firmele

(inclusiv PFA, întreprinderi autorizate, familiale, asociații, fundații, profesiile libere, IMM care sunt părți într-un contract de credit sau de leasing) :
1) Amânarea rambursării creditelor, inclusiv a ratelor de leasing financiar sau operațional, până la finalul anului.

2) Amânarea plății CAS, la cerere, pentru 3 luni începând cu martie, pentru firmele a căror activitate a fost oprită sau a căror venituri sau încasări s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs raportat la media celor două luni anterioare. Condiția esențială: menținerea contractelor de muncă existente la data de 1 martie 2020 pentru încă 12 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi.

3) Amânarea plății utilităților – apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV, cu excepția serviciilor de voce și date mobile. Se aplică operatorul economic a cărui activitate a fost oprită sau a căror venituri sau încasări s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs raportat la media celor două luni anterioare

4) Sprijin pentru menținerea angajaților, prin acordarea unei indemnizații de șomaj de 75% din salariu, de durata stării de urgență, rapid, fără birocratie.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati