Mai mult de 60 de meşteri, la târgul Bătrânii de iarnă de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român

0
95
sursa foto: www.ziarulmetropolis.ro

Mai mult de 60 de meşteri, olari, lingurari, cojocari şi cofetari, vor fi prezenţi weekendul acesta la târgul „Bătrânii de iarnă” de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român. Vor fi prezenţi cu produse olari, lingurari, cojocari, cofetari, ţesătoare, cusătorese, împletitoare, pielari, rudari, iconari şi cioplitori din toate zonele ţării.

Târgul va fi deschis de vineri până duminică, între orele 10:00 şi 18:00.

Preţul biletului de acces: adulţi – 8 lei; pensionari – 4 lei; elevi şi studenţi, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau uşor – 2 lei, scrie news.ro.

În volumul „Vârstele timpului” (editura Meridiane, 1988), etnologul Ion Ghinoiu a sesizat că, în calendarul ortodox, sfinţii îmbătrânesc pe măsură ce trec lunile.

Etnologul Irina Nicolau a continuat această observaţie în articolul „Bătrânii de iarnă”: „Ideea că timpul îmbătrâneşte, se deteriorează, se îngustează se exprimă direct în ridurile sfinţilor din icoane, în lungimea bărbilor şi în părul lor alb. Ianuarie începe cu un Sfânt Vasile tânăr şi rumen în obraz, urmează Sfinţii Toader şi Gheorghe, călăreţi războinici, Sfântul Ilie este mai trecut, dar încă în putere, după care vin bătrânii. Sfântul Dumitru este bătrân, la fel Sfântul Andrei şi Sfântul Nicolae şi, mai bătrâni decât toţi, sunt Moş Ajun şi Moş Crăciun. Observ că îmbătrânirea îi priveşte pe sfinţi, nu şi pe sfinte, şi nu pe oricare dintre sfinţi, ci numai pe cei mari. Pentru că în sat există sfinţi mari – adevărate borne ale timpului –, sfinţi mijlocii, care asigură tic-tacul sărbătorii, şi sfinţi mărunţi, cu nume puţin cunoscute”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.