Medicul Radu Țincu: Dacă nu vom folosi la timp vaccinul, este posibil ca virusul să nu mai răspundă

Campaniile de dezinformare fac rău, pentru că riscăm să pierdem această armă care este vaccinul anti-COVID-19, a explicat medicul de terapie intensivă Radu Țincu. El spune că trebuie să ne mișcăm repede pentru a obține imunizarea populației, fiindcă apar mutații ce riscă să facă vaccinul ineficient.

El spune că reacțiile la vaccinul anti-COVID sunt de mică amploare și acest lucru a fost evidențiat în studiile care au stat la baza acestor vaccinuri. Nu sunt motive, așadar, să ne temem de reacțiile pe care le-ar putea declanșa vaccinul.

În schimb, orice întârziere în campania de vaccinare comportă un pericol, a arătat dr. Radu Țincu.

În ce condiții vaccinul anti-COVID ar putea deveni inutil?

„Ați văzut că există deja acele variante virale care circulă în Marea Britanie. Vaccinul a fost creat pentru proteina spike de la suprafața virusului. Nimeni nu poate garanta că la o următoare mutație, acum sau peste o lună, virusul nu-și va modifica structura acestei proteine spike. În momentul în care proteina aceasta dispare de la suprafața virusului – pentru că și virusul are o ‘inteligență’, pentru a putea să rămână viabil și să nu fie eliminat din circulație -, deci dacă această proteină de suprafață va dispărea, vaccinul pe care îl avem va deveni inutil”, a explicat la Digi24 medicul Radu Țincu.

Câte mutații are virusul SARS-CoV-2 până acum?

„E greu de spus, dar ceea ce știu cu siguranță este că această campanie de vaccinare trebuie să fie de scurtă durată și intensă, să cuprindă o bază largă populațională. Pentru că vă spun, dacă vom pierde vaccinul, o vom lua de la capăt și sigur că teoria conspirației deja s-a și creat: că deja noi pregătim un alt virus, SARS-CoV-20, care să iasă pe piață”, a punctat medicul. „Nu, dacă vom pierde vaccinul, suntem direct răspunzători pentru că am dat posibilitatea virusului să facă o mutație”, a conchis Radu Țincu.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati