Nelu Tătaru: Primele doze de vaccin, direcţionate către secţiile de boli infecţioase/ Vaccinarea pentru populaţia generală va începe în martie – aprilie

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, afirmă că primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID-19, cu care vor fi vaccinate 5.000 de persoane, vor ajunge în țară în perioada dintre Crăciun şi Revelion, iar ele vor fi distribuite personalului medical care lucrează în secţiile de boli infecţioase.

”În 21 decembrie se preconizează a avea avizul pentru acest vaccin al Agenţiei Europene a Medicamentului. Din acel moment ele pot ajunge în fiecare ţară membre din cele 27. În perioada dintre Crăciun şi Revelion va veni o primă tranşă, simbolică, de 10.000 de doze, asta însemnând vaccinare şi rapel pentru 5.000 de persoane pe care îl vom dirija către secţiile de boli infecţioase” a declarat Nelu Tătaru miercuri după amiază, la Digi 24.

Ministru Tătaru a menţionat că, începând cu luna ianuarie, România va primi, eşalonat, lunar, alte vaccinuri, în aşa fel încât până la începutul verii anului viitor să fie vaccinate pe rând categoriile prevăzute în planul de vaccinare.

”Vom începe în primăvară şi, până la începutul verii, eu sper să ajungem la o mare parte din populaţia generală”, a adăugat ministrul.

Cum va fi transportat vaccinul

În ceea ce priveşte transportul vaccinului, acesta se va face de către producător, în ”transporturi speciale”, cu congelatoare care pot asigura temperaturi de minus 80 – minus 90 de grade Celsius. Ele vor fi duse, în primă fază, în depozitul central de la Institutul Cantacuzino, unde există 10 congelatoare în care să fie depozitat, iar de acolo în cele şase centre zonale de la spitalele militare, care are, fiecare câte un congelator.

Fiecare recipient conţine cinci doze de vaccin care poate cinci zile la temperatura de două grade, a menţionat Tătaru.

Prima fază de vaccinare, în spitale

Vaccinarea se va face în primă fază în spitale, Bucureştiul având iniţial 32 de astfel de centre.

”S-a ales varianta unor centre de vaccinare mai mari, cum ar fi Bucureştiul ne gândim la Romexpo sau la Arena Naţională, unde vor fi mai multe cabinete de vaccinare.

Dacă un centru de vaccinare obişnuit are între 4 şi 6 cabinete, preconizăm ca la un centru mare, cum este Arena Naţională, să fie în jur de 50 de cabinete, fiecare cabinet fiind deservit de doi asistenşi medicali care vor face acel vaccin, având zone de aşteptare (….) iar apoi o altă zonă post-vaccinare unde cel venit la vaccin va rămâne 15 minute unde poate fi evaluat”, a mai declarat Nelu Tătaru.

Vaccinul nu se va face la cabinetul medicilor de familie, ci în centrele de vaccinare, medicii de familie urmând a fi implicaţi în imunizarea populaţiei generale.

Ministrul a precizat că cei care ”trec prin boală” nu se pot vaccina, însă imunizarea se va putea face şi la cei care au avut COVID-19.

El a spus că există ”o anumită reticenţă” din partea unora dintre cei care nu au fost în prima linie în lupta contra bolii.

El a precizat că după vaccinare se va reduce numărul de bolnavi şi cel al deceselor.

”Vaccinarea nu împiedică infectarea. Numai că ajungem la acel moment în care pute face cel mult o formă uşoară sau asimptomatică de boală. Nu este cu acea putere de transmitere ca a cel care nu este vaccinat”, a mai afirmat ministrul.

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati