Primarul Radu Mihaiu promite să repornească sistemul de burse. Ce spune despre luminițele de Crăciun

Noul primar al Sectorului 2, Radu Mihaiu, anunță că a găsit la primărie o gaură de 109 milioane de lei. Din acest motiv, bursele elevilor pentru luna septembrie nu vor fi plătite, iar locuitorii Sectorului 2 nu vor avea nici luminițe de Crăciun.

Radu Mihaiu scrie, pe Facebook, că bugetele pentru anul în curs au fost cheltuite deja, pentru că este an electoral.
”De când am preluat mandatul, am luat la puricat toate bugetele din subordinea primăriei. Concluzia – o gaură de 109 milioane. De ce? Motivele prezentate au fost diverse, dar toate în linia “așa ni s-a spus să facem”. De către cine? Toți ridică din umeri și amintesc timid de foștii decidenți.

Adevărul e enervant de simplu și e deja o practică uzuală în România. A fost an electoral și multe dintre bugetele alocate pentru 2020 au fost cheltuite la foc automat până în septembrie, ca să dea bine. Acum, după alegeri, au venit înapoi să ceară rectificări fiindcă au furnizori de plătit, credite de angajament de achitat, mecanisme vechi de uns, etc”, scrie Mihaiu pe rețeaua socială.

Se lucrează și la alte tăieri

Primarul de sector susține că se lucrează și în aceste momente la balansarea acestui buget. În plus, urmează alte tăieri!

”De trei săptămâni lucrăm la balansarea acestui buget. Am trecut prin trei faze prin care direcțiile au tăiat tot ce au crezut ei că se poate. După multe insistențe s-a renunțat la multe cheltuieli care pot aștepta și tot mai lipsesc 40 de milioane. Am scos din buget toate plățile de la lucrările care nu se finalizează anul acesta, toate “investițiile” cu dedicație, toate matrapazlâcurile care risipesc banul public.

A da, inclusiv faimoasele beculeţe de Crăciun au fost scoase din plan. Într-un an cu o criză majoră și după un prăpăd generat de campania pe bani publici a fostei administrații, nu ne mai permitem să irosim niciun leu. Îmi place să cred că am fost votat ca să iau decizii responsabile, chiar și atunci când sunt neplăcute.

Tot nu e suficient. În zilele următoare vom finaliza ultima tură de tăieri. De această dată fără directorii care par că nu pot renunța la anumite năravuri nici în caz de forță majoră”, se mai arată în postare.

 

Ce spune despre burse

Radu Mihaiu arată că și bursele au fost acordate ”în regim de campanie”.

Pentru burse s-a alocat un buget de 37,7 milioane de lei, din care au fost cheltuite deja 27,9 milioane.

”În aceste calcule intră și bursele. Și acestea au fost în regim de campanie (…) Bugetul pe 2020 pentru această cheltuială a fost de 37,7 milioane. Până în septembrie s-au consumat 27,9 milioane, au rămas aproximativ 10 milioane disponibile. Insuficient pentru a plăti restul de burse în aceleași condiții. Avem nevoie să suplimentăm cu aproximativ 6 milioane pentru a rămâne într-o zonă similară.

Diferența dintre ce avem și ce avem nevoie e așa de mare încât fosta administrație, care a promovat cuantumurile aflate în plată în anul școlar 2019-2020, nu a adoptat niciun HCL cu privire la bursele școlare înainte de a pleca. De ce? Pentru că știa că nu sunt bani. Pentru că a cheltuit iresponsabil, în an electoral, bugetul pe care tot ea l-a votat. Au mizat totul pentru beneficiul lor în alegeri. Și tot nu le-a ieșit”.

Care este soluția propusă de Mihaiu

Soluția primarului este convocarea unei ședințe de Consiliu Local săptămâna viitoare. El promite să rezolve această problemă, pentru ca banii să ajungă la elevi și să repornească acest sistem.

”Voi convoca Consiliul Local săptămâna viitoare pentru a dezlega această situație. Lucrăm intens să echilibrăm bugetul responsabil. Vom lua decizii ferme, raționale, având mereu în gând interesul comunității pe termen lung. „Greaua moștenire” e doar un obstacol pe care îl vom depăși printr-un efort susținut, nu e un motiv să ne oprim din drumul nostru.

Ca să fie clar, o scurtă recapitulare:

1) Motivul pentru care bursele nu se plătesc din septembrie e că fosta administrație nu a binevoit să treacă prin Consiliu o hotărâre în acest sens pentru anul de studiu 2020-2021. Până nu avem acest cadru legal, niciun leu nu poate fi virat către elevi. Acest lucru se va rezolva în următoarea ședință de Consiliu Local.

2) Vom găsi banii necesari ca să repornim sistemul de burse.

3) Vom repara inechitățile din acest mecanism astfel încât să fie centrat pe performanță și nevoia reală, nu pe un populism hrăpăreț”, conchide postarea.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati