Program de guvernare: Ministerul Dezvoltării va contrui 10 noi spitale, 25.000 de locuinţe pentru tineri, medici şi profesori

Coaliția formată din PNL, USR-PLUS și UDMR a depus astăzi, 23 decembrie, la Parlament, programul de guvernare ce va fi pus în practică de Executivul condus de premierul desemnat Florin Cîțu în perioada 2020-2024.

Pe parcursul anului 2020 a fost prioritară menținerea tuturor șantierelor inițiate anterior, dar și pornirea de noi investiții, se arată în programul de guvernare depus de Coaliţie la Parlament.

Vezi aici programul de guvernare: PROGRAM-DE-GUVERNARE FLORIN CITU (PNL.USR-PLUS.UDMR) (1)

Astfel, în perioada noiembrie 2019-octombrie 2020, s-au finalizat 561 de obiective finanțate prin Program Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Pentru următorii ani, Coaliţia îţi propune să extindă rețelele de apă și canal.

„În acest moment sunt racordate la sistemul de apă și canalizare aproximativ 53% din locuințele din România. 8 miliarde de lei vor fi investiți de guvern pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare pentru 750 de proiecte depuse de UAT-uri, în următorii 5 ani. Dintre cele 750 de proiecte, 150 sunt destinate mediului urban, valoarea acestora fiind peste 1 miliard de Lei”, se arată în documentul citat, scrie economica.net.

70% din drumurile județene și locale, modernizate în următorii 4 ani

Alte obiective includ amplasarea a 500 de microstații de tratare, fose septice și sisteme alimentare cu apă, cu o valoare de 250 milioane lei, care vor deservi toate categoriile de utilizatori.

Guvernul condus de Cîţu îşi propune să modernizeze 70% din drumurile județene și locale în 4 ani, prin programele implementate de MLPDA, alţi 7.000 de km de drumuri județene dintr-un total de 20.000 km nemodernizați vor fi reabilitați în următorii 4 ani, fiind programate lucrări în valoare de 12 miliarde lei şi 20.000 km de drumuri locale, cu o valoare de circa 20 miliarde lei vor fi modernizați în următorii 4 ani.

Pentru accesul în mod egal la educație al copiilor și al tinerilor și asigurarea condițiilor de desfășurare a procesului educațional într-un singur schimb, vor fi realizate:

  • 2.500 de creșe, grădinițe și școli (construcții noi și reabilitări), cu o valoare 12,5 miliarde de lei;
  • 40 campusuri școlare (școală, liceu, internat, teren sport, ateliere, laboratoare, cantină), cu o valoare de 2 miliarde de lei;
  • 30 cămine studențești (10.000 locuri de cazare cu o valoare de 1,4 miliarde de lei);
  • 8 centre universitare – reabilitare, cu o valoare de 1,5 miliarde de lei;
  • 40 tabere școlare, cu o valoare de 1 miliard de lei;
  • 40 centre de excelență, informare și documentare pentru copii (construire), cu o valoare 400 de milioane de lei.

 

Ministerul Dezvoltării va contrui 10 noi spitale

În ceea ce priveşte infrastructura medicală, Guvernul Cîţu îşi asumă construirea, reabilitarea și dotarea a:

  • 1.450 de centre medicale în mediul rural, din 2.000 necesare la nivel național, cu o valoare de 9,5 miliarde de lei;
  • 25 spitale județene, cu o valoare de 2 miliarde lei – reabilitare; 110 spitale municipale și orășenești, cu o valoare de 4 miliarde lei – reabilitare;
  • Construirea a 10 spitale, inclusiv maternități, cu o valoare de 4 miliarde de lei.

În plus, Planul de Guvernare mai cuprinde şi construcţia a 25.000 de locuinţe de necesitate, pentru tineri, dar şi pentru medici, profesori, dar şi pentru alte categorii socio-profesionale.

În prezent, MLPDA derulează, prin ANL, un program care vizează construirea de locuințe cu chirie, destinate tinerilor cărora sursele de venit nu le permit achiziționarea unei locuințe sau închirierea unei locuințe în condițiile pieței și asigurarea stabilității tinerilor specialiști, prin crearea unor condiții de locuit convenabile.

Ținând cont de solicitările venite de la consiliile locale din țară, MLPDA și ANL consideră oportună creșterea numărului unor astfel de locuințe, după cum urmează:

  • 10.000 de unități locative pentru specialiști, pentru o investiție de 2 miliarde de lei;
  • 5.000 unități locative pentru tineri, destinate închirierii, cu o valoare de 1 miliard de lei;
  • 10.000 de locuinte de necesitate, pentru o investitie de 2 miliarde de lei.

În plus, se are în vedere şi reabilitarea a 2.000 de clădiri, în valoare de 1 miliard de lei, investiție care va conduce la îmbunătățirea eficienței energetice a locuințelor românilor, dar şi reabilitarea a 300 de clădiri cu risc seismic printr-un program naţional, evaluat la un miliard de lei.

De asemenea, programul de termoficare are alocate 650 de miliaone de lei pentru 15 unităţi administrativ-teritoriale.

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati