Radu Mihaiu face ”primul pas spre descâlcirea problemei gunoiului” din Sectorul 2. Ridicarea deșeurilor, finanţată de la bugetul local, până pe 28 februarie

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a anunțat că, pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare de marţi, figurează un proiect de hotărâre care prevede finanţarea cu caracter temporar, de la bugetul local, a serviciului public de salubrizare – gestionare deşeuri menajere de la utilizatori casnici pentru perioada noiembrie 2020 – februarie 2021.

El a precizat, într-o postare pe Facebook, că această măsură, care va fi supusă votului în cadrul şedinţei de la ora 16,00, reprezintă „primul pas spre descâlcirea problemei gunoiului”.

„Din a treia zi de mandat, problema gunoiului este una care îmi ocupă zilnic aproximativ o treime din timp. De ce? Pentru că administraţia precedentă a lăsat în urmă o situaţie juridică pe cât de complexă şi încâlcită, pe atât de greu de anticipat. Astăzi, am cerut Consiliului Local să voteze o hotărâre care permite folosirea bugetului local pentru a finanţa serviciul de salubritate pentru persoane fizice pentru o perioadă temporară şi excepţională (până la 28 februarie)”, a adăugat Mihaiu.

A fost anulată sursa de bani din care se plătea ridicarea gunoiului

Primarul a amintit că, pe 29 octombrie, Curtea de Apel Bucureşti a anulat taxa de habitat pentru persoane fizice, iar, ca urmare, a fost anulată sursa de bani din care se plătea ridicarea gunoiului.

„Legea spune că se poate finanţa fie din tarife (contracte pe care le face operatorul cu populaţia), fie din taxe. Iar noi în acest moment nu avem nici una, nici alta. O altă problemă lăsată de vechea administraţie este că pentru serviciul de ridicare a gunoiului tariful care era plătit până să devin primar nu era aprobat de către Consiliul Local. Tariful era, practic, cât ceruse operatorul de salubritate, dar fără ca acest lucru să fie consfinţit într-un act adiţional la contractul existent.

O practică pe care am denunţat-o, de-a lungul timpului, şi pe care nu aveam cum să o continui. Drept urmare, am căutat în contractul existent care este ultimul tarif aprobat în mod legal pentru ridicarea gunoiului menajer de la persoane fizice. Cel mai recent tarif aprobat (în 2008) este de 7,11 lei + TVA, la care se adaugă taxa pe economia circulară (introdusă prin lege). Un tarif mai mic, în mod evident, decât tariful practicat în acest moment de operator”, a explicat Radu Mihaiu.

Potrivit acestuia, în prezent, este în desfăşurare o licitaţie pentru selectarea operatorului de salubritate, care are însă ca metodă de finanţare taxa de habitat anulată.

„Anularea taxei are un impact asupra caietului de sarcini, impact ce trebuie acomodat prin clarificări. Asta înseamnă însă că acea licitaţie nu se poate finaliza pe cât de repede ne-am dori”, a indicat edilul.

Mihaiu propune o rezolvare a acestor probleme în patru paşi

Pentru o perioadă excepţională şi limitată, până pe 28 februarie, finanţarea de la bugetul local a ridicării gunoiului de la persoane fizice, în condiţiile în care legea permite acest lucru. Tariful la care se va finanţa acest serviciu este ultimul tarif aprobat în condiţiile legii.

De la 1 martie, urmează ca asociaţiile de proprietari şi persoanele fizice şi juridice să încheie contracte de ridicare a gunoiului menajer cu operatori licenţiaţi.

Cei care nu au un astfel de contract vor plăti o taxă specială, penalizatoare, care va fi „semnificativ mai mare” decât tariful plătit la operator, a indicat primarul.

Potrivit acestuia, totodată, se actualizează caietul de sarcini pentru selectarea unui nou operator de salubritate, reflectând obligaţia legală şi principiul european „plăteşte cât arunci”.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati