Redenumirea străzii pe care se află Ambasada Rusiei în „Strada Aleksei Navalnîi”, supusă dezbaterii publice

Consilierii USR din Consiliul General al Municipiului București (CGMB) au depus un proiect de hotărâre prin care Strada Tuberozelor din Capitală ar urma să fie redenumită Strada Alexei Navalnîi, potrivit unui comunicat al primăriei.

  • Strada Tuberozelor e situată chiar lângă Ambasada Federației Ruse la București.

Un proiect prin care se propune schimbarea denumirii Străzii Tuberozelor în Strada „A. Navalnîi” a fost supus dezbaterii publice, pe site-ul Primăriei Capitalei.

  • Proiectul preia și un punct de vedere al Ministerului de Externe, care arată că „din punct de vedere juridic, cu referire la situația semnalată de către dumneavoastră, mentionam ca in limita competențelor sale, MAE nu a identificat impedimente politice sau de natura a afecta interesele Romaniei. Prerogativa atribuirii /schimbarii denumirilor de strazi, parcuri, piețe și a altor locuri publice revine autoritaților locale – in speță Consiliului General”.

În documentele ataşate proiectului se menţionează că Aleksei Anatolievici Navalnîi (n. 4 iunie 1976 – d.16 februarie 2024) a fost un jurist, activist şi politician rus. Din 2009 a căpătat popularitate în Rusia şi în mass-media rusă şi cea internaţională, „criticând corupţia şi regimul lui Vladimir Putin”. Totodată, a organizat demonstraţii de amploare promovând democraţia şi condamnând corupţia. În septembrie 2013, a candidat la funcţia de primar al Moscovei, pierzând cursa în faţa lui Serghei Sobianin. A fost laureat al Premiului Saharov pentru libertatea de gândire. În 16 februarie 2024, Serviciul Penitenciar Rus a anunţat moartea lui Aleksei Navalnîi într-o închisoare din districtul autonom Iamalia – Neneţia.

Proiectul este iniţiat de consilierii municipali USR Andrei Rigu şi Florin Covaci.

„Având în vedere regimul dictatorial din Rusia condusă de Vladimir Putin, având în vedere că încălcările drepturilor omului au devenit o rutină în Rusia actuală, având în vedere curajul celor foarte puţini care îndrăznesc să se opună public acestui regim dictatorial (…) considerăm oportună adoptarea unei hotărâri care să amintească de o persoană care a vorbit în locul multor milioane cărora le-a fost frică să o facă, care a întruchipat multe idealuri normale într-o democraţie (libertate de exprimare, libertate de asociere, egalitate, responsabilitatea politicienilor), dar aspru pedepsite de Rusia controlată de Putin şi care este un erou al opoziţiei ruse”, se arată în referatul de aprobare.

Potrivit lui Andrei Rigu, petiţia referitoare la schimbarea denumirii Străzii Tuberozelor a strâns 2.200 de semnături.

„Proiectul depus pentru schimbarea denumirii Străzii Tuberozelor în Strada Alexei Navalnîi a fost pus în dezbatere publică. Astfel, dorinţa a peste 2.200 de oameni care au semnat pentru această redenumire este mai aproape de împlinire. Totuşi, nu este vorba doar despre 2.200 de oameni, ci despre curaj, demnitate, drepturile omului, libertate”, a scris acesta, pe Facebook.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati